KUCHAŘ - ČÍŠNÍK
Kód a název oboru vzdělání:
- 65-51-H/01 Kuchař - číšník
Stupeň vzdělání:
- střední vzdělání s výučním listem
Délka a forma vzdělávání:
ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA
PROFIL ABSOLVENTA
- orientuje se v recepturách teplých, studených a dietních pokrmů a použije vhodné technologické postupy;
- používá technická a technologická zařízení v gastronomickém provozu a dbá na jejich údržbu;
- posoudí vlastnosti jednotlivých druhů potravin a nápojů a zvolí vhodný technologický postup při zhotovování pokrmů;
- určuje spotřebu základních surovin a konveniencí, normuje pokrmy a nápoje a kalkuluje jejich ceny;
- kontroluje kvalitu připravovaných pokrmů, správně uchovává pokrmy, esteticky dohotovuje a expeduje;
- sestaví jídelní a nápojový lístek podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy;
- ovládá základy jednoduché a složité obsluhy v různých druzích odbytových středisek;
- volí vhodné formy obsluhy podle společenské příležitosti a používá vhodný inventář;
- umí společensky vystupovat a profesionálně jednat ve styku s hosty, pracovními partnery a spolupracovníky;
- dovede sjednat nákup surovin a dalšího materiálu;
- zpracovává kalkulaci cen výrobků a služeb;
- zná a dodržuje základní právní předpisy týkající se hygieny, BOZP a požární prevence;
- sestaví slavnostní menu pro slavnostní příležitosti;
- absolvuje barmanský kurz;
UPLATNĚNÍ ABSOLVENTA
Absolvent disponuje kompetencemi pro činnosti v provozovnách večejného stravování na úseku výroby a odbytu. Ovládá způsoby přípravy běžných pokrmů české kuchyně i zahraničních kuchyní, zhotovuje pokrmy teplé, studené kuchyně, připravuje jednoduché moučníky, esteticky je upravuje a kontroluje kvalitu provedení práce. Umí správně uchovávat pokrmy. Ovládá i základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru společenské příležitosti.
Absolvent se uplatní při výkonu povolání ve veřejném i účelovém stravovánív pozici zaměstnance. Po nezbytné praxi v oboru je připraven na soukromé podnikání v pohostinství.
KURZY BĚHEM STUDIA
- Barmanský
- Somelierský
- Carvingový
- Baristický
MOŽNOST DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ
Studium ve dvouletých nástavbových oborech pro absolventy tříletých oborů.